Onder Woorden - Home
Home Intensiveringen Artikelen en reportages Over ons
(School)boeken
Woordenboeken
Contact
Spelling
Overig
Dat komt ervan

Sommige intensiveringen beschrijven het effect dat zich kan voordoen als resultaat van het fenomeen dat wordt geïntensiveerd. Van angst kan je gaan bibberen, beven, rillen en sidderen, het kan je verlammen en je kunt het er van in je broek doen. Van schaamte kun je door de grond zakken en van honger ga je rammelen.

Bij werkwoorden wordt vaak een resultaat voorspeld dat uiteindelijk zal optreden. De somberste in deze reeks is zonder twijfel de dood, die het resultaat kan zijn van ergeren, lachen, schrikken en vervelen. Niet fataal, maar toch ook erg onaangenaam zijn de effecten in de volgende gevallen: je een beroerte schrikken, je de blaren werken, je een breuk lachen, je kapot vervelen, je de ogen uit het hoofd schamen, je de pestpokken werken, verscheurd door twijfel. Niet altijd is het even duidelijk wat je precies overkomen zal, zoals in je het apelazarus schrikken, je het schompes werken.

Resultaten die niet aan een specifiek verschijnsel gebonden zijn, zijn bijvoorbeeld: dat horen en zien je vergaat en … dat de stukken eraf vliegen.
Het spectaculairste voorbeeld van een voorspeld resultaat is dat van bijzonder fraai zingen of spelen: de sterren van de hemel.Ontwerp door Bytes Ahead Multimedia